Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για τη θεραπεία της ψωρίασης

Υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση;

Με τις θεραπευτικές μεθόδους που διαθέτουμε, επιτυγχάνουμε ύφεση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και καθαρό δέρμα για τον ασθενή για μεγάλη χρονική περίοδο. Η αγωγή που προτείνουμε εξαρτάται από την μορφή της ψωρίασης, τον βαθμό σοβαρότητας και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ωστόσο, ίαση της νόσου προς το παρόν δεν υπάρχει. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ψωρίαση μπορεί να υποχωρήσει για πολλά χρόνια ενώ σε κάποιες άλλες εμμένει ως χρόνια πάθηση και οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν επεισόδια υποτροπών.


Η θεραπεία της ψωρίασης έχει μόνιμα αποτελέσματα;

Όταν η θεραπεία είναι αποτελεσματική, μπορεί να οδηγήσει την ψωρίαση σε ύφεση, εξαφανίζοντας τα συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες.


Ποιος είναι ο στόχος θεραπείας της ψωρίασης;

Ο στόχος θεραπείας της ψωρίασης είναι να αλλάξει την πορεία της νόσου παρεμβαίνοντας στην αυξημένη παραγωγή των κυττάρων του δέρματος, και παράλληλα να εξαλείψει τις βλάβες στο δέρμα.


Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με την ψωρίαση;

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι γύρω από την ψωρίαση, όπως: η ψωρίαση προκαλείται από κακή υγιεινή, είναι μεταδοτική, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, είναι μια αισθητική δερματική κατάσταση.


Ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για μένα;

Η απρόβλεπτη φύση της ψωρίασης κάνει την θεραπεία της δύσκολη για πολλούς ασθενείς. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου. Tα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέσω των πολυάριθμων ερευνητικών και κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τοπικές αγωγές συστηματικές θεραπείες και για βιολογικούς παράγοντες. Ιδιαίτερα αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ψωρίασης με άρτια αποτελέσματα είναι η φωτοθεραπεία. Επειδή δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θεραπεία που να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε όλους, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον δερματολόγο μας ώστε η θεραπεία που θα τους προτείνει να είναι εξατομικευμένη και η πλέον κατάλληλη για την δική τους περίπτωση.


Τι θα συμβεί αν σταματήσω την θεραπεία;

Η απότομη διακοπή της θεραπείας, πιθανότατα θα οδηγήσει σε υποτροπή της νόσου. Ομοίως όταν κάποιος χρησιμοποιεί για μεγάλα διαστήματα τοπικά σκευάσματα κορτιζόνης και τα σταματήσει απότομα, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή έξαρση της νόσου του αντιδραστικά στη διακοπή των κορτιζονούχων σκευασμάτων.


Υπάρχει ένα ελάχιστο μέγεθος στη δερματική βλάβη που προκαλεί η ψωρίαση για να αρχίσει κάποιος θεραπεία;

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει μια μικρή περιοχή του σώματος, ή να επεκταθεί σε όλο το σώμα. Οποιαδήποτε κι αν είναι η έκτασή της, έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον δερματολόγο μας σχετικά με το πώς η ψωρίαση επηρεάζει τη ζωή σας σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και σεξουαλικά.Συχνές ερωτήσεις για την ψωρίαση

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση δεν κοιτάζει ηλικία. Εμφανίζεται σε παιδιά και σε νέους αλλά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα παιδιά και οι νεαρές ηλικίες έχουν κληρονομικό ιστορικό και συσχετίζονται με συγκεκριμένους γονότυπους . Όσον αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν ασθενείς που επισκέπτονται τα ιατρεία μας και μας λένε πως δεν είχαν εμφανίσει ποτέ ψωρίαση στο παρελθόν, ούτε οι ίδιοι ούτε και κάποιος από την οικογένειά τους και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να έχουν πάθει κάτι τέτοιο. Η απάντηση είναι μόνο μία: δυστυχώς όλοι ξαφνικά μπορούμε να εμφανίσουμε συμπτώματα ψωρίασης.


Τι είναι το φαινόμενο KOEBNER;

Το φαινόμενο KOEBNER είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κλινικό χαρακτηριστικό της ψωρίασης κατά πλάκας. Σύμφωνα με αυτό, όπου υπάρξει τραυματισμός στο δέρμα, ακόμη και από τατουάζ ή ένα χειρουργικό τραύμα, υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθούν ψωριασικές βλάβες.


Η ψωρίαση είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες ή στις γυναίκες;

Η ψωρίαση επηρεάζει σχεδόν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.


Είναι η ψωρίαση κληρονομική;

Ο 1 στους 3 ασθενείς πάσχει από ψωρίαση λόγω κληρονομικότητας. Ένα παιδί έχει πιθανότητα 1 στις 10 να εμφανίσει ψωρίαση όταν ο ένας από τους δύο γονείς του είναι ψωριασικός. Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς πάσχουν από την νόσο, η πιθανότητα αυξάνεται περίπου σε 1 στις 2.


Τι είναι έξαρση της ψωρίασης;

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια νόσος και παρουσιάζει περιόδους εξάρσεων και περιόδους ύφεσης.


Τι είναι η ψωρίαση κατά πλάκας;

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ψωρίασης. Την εμφανίζει το 85% των ασθενών με ψωρίαση. Τα συμπτώματά της είναι πυκνές κόκκινες κηλίδες ή πλάκες στο δέρμα, οι οποίες συνήθως καλύπτονται από αργυρόλευκα λέπια. Η κλινική εικόνα της ψωρίασης κατά πλάκας και η εξέλιξή της είναι ασταθής. Μπορεί να χειροτερέψει ή να φύγει από μόνη της χωρίς καμιά αιτία, μπορεί να έχει υφέσεις και εξάρσεις. Εντοπίζεται κυρίως σε αγκώνες, γόνατα και τριχωτό της κεφαλής.


Είναι η ψωρίαση απλά μια κατάσταση του δέρματος;

Όχι Είναι μια χρόνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που σημαίνει ότι το σύστημα άμυνας του σώματός σας κατά λάθος επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του δέρματος. Τα αποτελέσματα αυτής της δυσλειτουργίας εμφανίζονται στο δέρμα. 3 στα 10 άτομα με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις και το δέρμα σας. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με εκτεταμένη ψωρίαση έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.


Είναι η ψωρίαση μεταδοτικό νόσημα;

Όχι, η ψωρίαση είναι αυτοάνοσο νόσημα και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Οι ψωριασικές δερματικές βλάβες δεν είναι εστίες λοιμώξεων και επομένως δεν είναι μεταδοτικές.


Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια αυτοφλεγμονώδης νόσος, που σημαίνει ότι το σύστημα άμυνας του οργανισμού (το ανοσοποιητικό σύστημα) επηρεάζει λανθασμένα υγιή κύτταρα του δέρματος, δρα εναντίον τους σαν να μάχεται μια μόλυνση ή να προσπαθεί να επουλώσει μια πληγή. Αυτό οδηγεί τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται με αφύσικα γρήγορο ρυθμό, σχηματίζοντας τις πλάκες της ψωρίασης.


Μπορώ να εμφανίσω ψωρίαση σε οποιαδήποτε ηλικία;

Ναι, η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πιο συχνά, ξεκινά για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας ή μετά τα 20, αλλά μπορεί να συμβεί ακόμη και νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή ενός ατόμου.
Συχνές ερωτήσεις για τη διάγνωση της ψωρίασης

Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;

Δεν υπάρχει μεμονωμένη εξέταση για την ψωρίαση. Ο δερματολόγος μας θα κάνει διάγνωση μετά από συζήτηση μαζί σας για τα συμπτώματα που εμφανίζετε, το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας και εξετάζοντας προσεκτικά το δέρμα σας. Για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, μπορεί να απαιτηθεί να γίνει κάποια βιοψία δέρματος.


Πότε πρέπει να πάω στο δερματολόγο;

Όσο νωρίτερα έλθετε στο δερματολόγο μας, τόσο γρηγορότερα θα διαγνωστεί η ψωρίαση και θα αντιμετωπιστεί. Επίσης, αν ήδη υποβάλλεστε σε θεραπεία, αλλά αισθάνεστε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν επαρκώς, θα πρέπει και πάλι να μιλήσετε με τον δερματολόγο αλλιώς ο γιατρός μπορεί να υποθέσει ότι όλα βαίνουν καλά με την τρέχουσα θεραπεία σας.


Μπορεί να έχω περισσότερες από μία μορφές ψωρίασης;

Ένα άτομο μπορεί σπάνια να έχει διάφορες μορφές ψωρίασης που εμφανίζονται ταυτόχρονα ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.


Τι έκταση μπορεί να πάρει η ψωρίαση στο σώμα;

Συνήθως η ψωρίαση εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος (ήπια μορφή). Μπορεί όμως να πάρει την έκταση γενικευμένης βλάβης στο σώμα (σοβαρή μορφή), φαινόμενο σχετικά σπάνιο.


Είναι η ψωρίαση ίδια σε όλους;

Όχι. Ενώ η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της ψωρίασης, υπάρχουν και άλλες μορφές (σταγονοειδής, ανάστροφη, ερυθροδερμική, φλυκταινώδης, κ.λπ.) με διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας (από ήπια έως σοβαρή).


Τα γονίδια παίζουν ρόλο στην ψωρίαση;

Ορισμένα γονίδια έχουν συνδεθεί με την ψωρίαση. Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα γονίδια είναι πιθανότερο να αναπτύξουν ψωρίαση από εκείνους που δεν τα έχουν. Ωστόσο, τα γονίδια από μόνα τους δεν προκαλούν ψωρίαση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ψωρίαση συμβαίνει όταν κάτι στο περιβάλλον πυροδοτεί την ασθένεια σε κάποιον που έχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα γονίδια.


Ποια μέρη του σώματος προσβάλλονται συχνότερα;

Η ψωρίαση εντοπίζεται στο δέρμα κυρίως σε αγκώνες, γόνατα καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής. Όμως μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια, τις παλάμες, τα πέλματα, στα γεννητικά όργανα και στην περιγεννητική περιοχή, αλλά και στις πτυχές του σώματος, όπως στις μασχάλες και κάτω από τους μαστούς.Συχνές ερωτήσεις για τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην υγεία του ασθενούς

Τι άλλα προβλήματα υγείας συνδέονται με την ψωρίαση;

Τουλάχιστον το 30% των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Αυτή είναι μια ασθένεια που προκαλεί πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις. Άλλες ασθένειες και προβλήματα υγείας που είναι πιο πιθανό να συμβούν σε άτομα με ψωρίαση περιλαμβάνουν καρδιοπάθειες και εμφράγματα, διαβήτη, υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, νόσο του Crohn (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), καρκίνο, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, ηπατική νόσο.


Μπορεί ένα τατουάζ να επιδεινώσει την ψωρίαση;

Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορούν να κάνουν τατουάζ, απλά πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί επάνω στο τατουάζ καθώς τα τρυπήματα με τη βελόνα του τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της ψωρίασης στη συγκεκριμένη περιοχή.


Μπορώ να ξεκολλάω τα λέπια της ψωρίασης από το δέρμα μου;

Αποφεύγετε να τραβάτε τα λέπια με τα δάχτυλα γιατί θα τραυματίσετε τα πάσχοντα σημεία. Να κρατάτε το δέρμα ενυδατωμένο με τα σκευάσματα που σας προτείνουμε για να βοηθάτε στην απομάκρυνση των λεπιών και στη λείανση της συγκεκριμένης περιοχής.


Υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν ή επιδεινώνουν την ψωρίαση;

Έχει διαπιστωθεί ότι κάποιες τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των εξάρσεων της ψωρίασης. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, συμπληρώματα ιχθυελαίου, καρύδια), δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη χωρίς λίπος (μείωση ποσότητας κόκκινου κρέατος), και μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και το κάρυ.


Η ψωρίαση προκαλεί τριχόπτωση στα μαλλιά μου;

Η ίδια η ψωρίαση δεν οδηγεί σε τριχόπτωση. Όμως, αν στο τριχωτό της κεφαλής σας υπάρχουν ψωριασικές πλάκες μπορεί να παγιδεύσουν τα μαλλιά σας και, καθώς προσπαθείτε να τις απομακρύνετε μπορεί να χάσετε μαλλιά κατά τη διαδικασία. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, όπως το σαλικυλικό οξύ, μπορεί να βλάψουν τα μαλλιά σας προσωρινά. Με την επιτυχή αντιμετώπιση της ψωρίασης τα μαλλιά σας θα επανέλθουν.
Συχνές ερωτήσεις για τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχολογία του ασθενούς

Μπορεί η κατάθλιψη να χειροτερέψει την ψωρίαση;

Ο βαθμός του κνησμού από την ψωρίαση συσχετίζεται έντονα με την καταθλιπτική διάθεση. Η ντροπή ή η αμηχανία που μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λόγω της ψωρίασης έχει σαν αποτέλεσμα την αποχή από κοινωνικές αλλά και από αθλητικές δραστηριότητες, που μπορεί να τους στερήσει από τα οφέλη της άσκησης και της έκθεσης στον ήλιο. Η κατάθλιψη επιδεινώνει την ψωρίαση εξαιτίας της άμεσης και έμμεσης καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν φυσικά θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης που μπορεί να συμβάλουν στον έλεγχο της κατάθλιψης.


Μπορούν οι άνθρωποι με ψωρίαση να ζήσουν φυσιολογικά;

Ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών. Μερικές φορές οι ασθενείς βιώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, επειδή η ψωρίαση είναι αντιαισθητική. Η ψωρίαση είναι συχνά παρεξηγημένη από τον κόσμο, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κοινωνικό ρόλο ενός ασθενούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον συναισθηματικά προβλήματα όπως άγχος, θυμό, αμηχανία και κατάθλιψη. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να επηρεάσει και την εργασία των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση, ειδικά αν τα σημάδια είναι ορατά.


Μπορεί να χάσει κανείς τη ζωή του από ψωρίαση;

Είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας. Ωστόσο, η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, κυρίως σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στον έλεγχο της κατάστασης.


Μπορώ να κάνω κάτι για να μην εμφανίσουν τα παιδιά μου ψωρίαση;

Όχι. Ενώ τα παιδιά των ατόμων με ψωρίαση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης (λόγω κληρονομικότητας), η ιατρική επιστήμη δεν έχει να προτείνει κανένα τρόπο για την πρόληψη της νόσου.Συχνές ερωτήσεις για την διαχείριση της ψωρίασης στην καθημερινότητα

Πόσο επηρεάζει την ψωρίαση η κατανάλωση αλκοόλ;

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νόσο προκαλώντας εξάρσεις στις δερματικές βλάβες. Επίσης, μπορεί να επιτείνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται στον ασθενή για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να περιορίσουν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ ή να το αποφεύγουν τελείως σε περιπτώσεις σοβαρής μορφής της νόσου.


Το κρύο επιδεινώνει την ψωρίαση;

Γενικά καλό είναι να αποφεύγετε τα ξηρά και ψυχρά κλίματα. Περιοχές με θερμές κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν περισσότερο τα ψωριασικά δέρματα λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, ωστόσο σε περιπτώσεις υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας μπορεί να υπάρξει ελαφρά επιδείνωση των εξανθημάτων. Γενικά οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.


Πόσο ασφαλής είναι η έκθεση στον ήλιο όταν η ψωρίαση είναι σε έξαρση;

Όπως γνωρίζετε, η έκθεση στον ήλιο είναι συνήθως ευεργετική για την ψωρίαση. Ένας λόγος είναι επειδή το φως του ήλιου ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα. Ωστόσο, θα πρέπει να μειώνεται ο κίνδυνος από την έκθεση στον ήλιο. Ειδικά, θα πρέπει να προσέχετε τα ηλιακά εγκαύματα, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για δερματικό καρκίνο και να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να φοράτε ρούχα, καπέλο, και γυαλιά ηλίου.


Μπορούν τα άτομα με ψωρίαση να χρησιμοποιούν βαφή μαλλιών;

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός του δέρματος. Ορισμένες χρωστικές ουσίες είναι «επιθετικές» στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να ερεθίσουν ανοιχτές πληγές. Μιλήστε με τον δερματολόγο μας πριν από την εφαρμογή στο δέρμα σας.


Έχω ψωρίαση στο κεφάλι. Τι πρέπει να προσέχω?

Η φροντίδα των μαλλιών σας και της περιοχής του κεφαλιού σας θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι τραυματισμοί. Στεγνώστε τα μαλλιά σας με κρύο ή λιγότερο ζεστό αέρα και βουρτσίστε τα με προσοχή χωρίς να ασκείται πίεση ή να γίνονται μικροτραυματισμοί στο δέρμα του κεφαλιού, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της φλεγμονής. Αποφύγετε τη χρήση ρόλεϊ τα οποία τραβούν τα μαλλιά. Στεγνώστε απαλά χωρίς τριβή τις περιοχές πίσω από τα αυτιά. Να μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε κάθε φορά στο κομμωτήριό σας να χειρίζονται τα μαλλιά σας με προσοχή.


Επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία;

Μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία αλλά με μέτρο. Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό και να μην ξεχνάτε ότι το ηλιακό έγκαυμα επιδεινώνει τις ψωριασικές βλάβες.


Θα βοηθήσει η άσκηση την ψωρίαση μου;

Η άσκηση είναι ευεργετική για την ψωρίαση επειδή ανακουφίζει από το άγχος, και μειώνει τους κινδύνους των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, οι οποίες συνδέονται με την ψωρίαση. Αν ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους, το δέρμα σας μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την έκθεση στο φως του ήλιου.


Αν ο σύντροφός μου έχει ψωρίαση στα γεννητικά όργανα, πόσο ασφαλές είναι το σεξ μαζί του;

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα και γι αυτό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης κατά την σεξουαλική επαφή.


Μπορώ να χρησιμοποιώ μέικ-απ για να καλύπτω τα σημάδια της ψωρίασης στο δέρμα μου;

Η κάλυψη των ψωριασικών βλαβών με μέικ-απ δεν επιδεινώνει την κατάσταση. Ωστόσο η ελεγχόμενη έκθεση στο φως του ήλιου ή οι φωτοθεραπείες μπορεί να τους κάνει καλό.
Συχνές ερωτήσεις για την ψωριασική αρθρίτιδα

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις και τις περιοχές όπου οι τένοντες και οι σύνδεσμοι ενώνονται με τα οστά. Χωρίς θεραπεία, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει δυσχέρεια στην κίνηση, ακόμη και αναπηρία.


Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας;

Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για την ψωριασική αρθρίτιδα. Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στα συμπτώματα, σε εξετάσεις, ακτινογραφίες και απόρριψη άλλων τύπων αρθρίτιδας. Εάν έχετε ψωρίαση και επίμονο πόνο στις αρθρώσεις, μπορεί να έχετε ψωριασική αρθρίτιδα.


Τι προκαλεί την ψωριασική αρθρίτιδα;

Αμφότεροι οι γενετικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη της ψωριασικής αρθρίτιδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο. Η ψωριασική αρθρίτιδα συνδέεται με την ψωρίαση στο δέρμα.


Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας;

Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα αφορούν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις της ίδιας παθολογίας του ανοσοποιητικού συστήματος.Συχνές ερωτήσεις για την ψωριασική ονυχία

Τι είναι η ψωριασική ονυχία;

Όταν η ψωρίαση επηρεάζει τα νύχια των χεριών και των ποδιών, λέμε ότι ο ασθενής πάσχει από ψωριασική ονυχία.


Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωριασικής ονυχίας;

Η κλινική διάγνωση της ψωριασικής ονυχίας μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά πολλών παθήσεων των νυχιών. Η διάγνωση της ψωριασικής ονυχίας γίνεται συνήθως από την εμφάνιση των προσβεβλημένων νυχιών. Σε κάποιες περιπτώσεις, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση είναι απαραίτητη η βιοψία δείγματος από τα νύχια. Η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν πρόκειται για απλή ονυχόλυση, η οποία δεν σχετίζεται με άλλα σημεία ψωρίασης. Σε αυτή την περίπτωση, η δερματοσκόπηση του υπονυχίου είναι ίσως η μοναδική μέθοδος για σωστή διάγνωση.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής ονυχίας;

Τα αρχικά συμπτώματα ποικίλλουν και περιλαμβάνουν αλλαγές στη μήτρα του νυχιού, στην κοίτη του νυχιού ή και στα δύο. Τα βοθρία και η ονυχόλυση αποτελούν τις πιο κοινές κλινικές εκδηλώσεις της ψωρίασης στα νύχια.


Τι είναι η ονυχόλυση;

Είναι η αποκόλληση της ονυχαίας πλάκας από την κοίτη του νυχιού.


Τι προκαλεί την ψωριασική ονυχία;

Η ψωριασική ονυχία ξεκινά από το εσωτερικό της μήτρας των νυχιών. Η παθογένεια της ψωρίασης των νυχιών είναι άγνωστη.


Είναι συχνή η ψωριασική ονυχία;

Η ψωριασική ονυχία μπορεί να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με ψωρίαση. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ ηλικιών των 15 και 30 ετών. Μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν εντοπισμένη ψωριασική ονυχία, χωρίς η ψωρίαση να επηρεάζει το δέρμα του σώματός τους.


Τι μπορώ να κάνω σε καθημερινή βάση για να βελτιώσω την κατάσταση των νυχιών μου από την ψωρίαση;

Να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και στεγνά και να τα προστατεύετε φορώντας γάντια όταν κάνετε οποιαδήποτε χειρωνακτική εργασία. Να αποφεύγετε το μανικιούρ στη βάση του νυχιού επειδή μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, όπως και τα τεχνητά νύχια. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών , όχι όμως ξεβαφτικό που να περιέχει ακετόνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νύχια.


Τι είναι τα βοθρία των νυχιών;

Είναι μικρές λακουβίτσες στην επιφάνεια των νυχιών.


Πώς θεραπεύεται η ψωριασική ονυχία;

Η θεραπεία της ψωρίασης στα νύχια περιλαμβάνει φωτοθεραπεία, τοπική θεραπεία, ενδοβλαβική θεραπεία και συστηματική θεραπεία με παραδοσιακά φάρμακα ή βιολογικούς παράγοντες.


Πώς μπορεί να προληφθεί η ψωριασική ονυχία;

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε την ψωρίαση στα νύχια. Αυτό που πρέπει να αποφεύγετε οπωσδήποτε είναι η πρόκληση τραύματος.