6 Σημαντικοί Λόγοι

6 σημαντικοί λόγοι για να δείτε τον δερματολόγο μας

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που έχετε διαγνωσθεί με ψωρίαση, θα πρέπει να την διαχειριστείτε και να την αντιμετωπίσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να επισκέπτεστε τον δερματολόγο μας σε προγραμματισμένα ραντεβού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται να τον επισκέπτεστε νωρίτερα. Διαβάστε τους επόμενους 6 λόγους για να ξέρετε πότε είναι σημαντικό να του τηλεφωνήσετε, να κλείσετε ραντεβού και να τον συμβουλευτείτε.


#1

Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στο δέρμα σας

Εάν έχετε μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πιθανώς να τα γνωρίζετε μέχρι τώρα. Αυτά μπορεί να είναι το ερυθρό, ερεθισμένο, με σκασίματα, ή ξηρό με κηλίδες δέρμα, καθώς και η φλεγμονή, το οίδημα και ο κνησμός.

Όμως αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον δερματολόγο. Ένα νέο σύμπτωμα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεστε περισσότερο να εκτελέσετε τις καθημερινές σας εργασίες ή αν βλέπετε ότι οι αρθρώσεις σας είναι πρησμένες, μπορεί να έχετε αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα.

Ένα νέο σύμπτωμα μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι η τρέχουσα θεραπευτική αγωγή δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Μπορεί να έχετε εμφανίσει αντίδραση σε μια κρέμα, μία λοσιόν, ή έναν βιολογικό παράγοντα. Ακόμα κι αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι αν αυτό το νέο σύμπτωμα σχετίζεται με την ψωρίαση, είναι καλύτερα να το ελέγξετε αμέσως.


#2

Συνεχίζετε να έχετε κνησμό

Σε πολλά άτομα με προχωρημένη ψωρίαση, ο κνησμός, κυρίως στην ψωρίαση στο κεφάλι, είναι το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα. Συχνά περιγράφεται ως ένα οδυνηρό, αίσθημα καύσου.

Ενώ ο κνησμός είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί ή να μειωθεί. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε αυτό το σύμπτωμα, σημαίνει ότι η τρέχουσα θεραπεία δεν λειτουργεί πλέον και ο δερματολόγος πρέπει να σας προτείνει ένα νέο πρωτόκολλο θεραπείας ή κάποια αλλαγή στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως μείωση του στρες, ντους με κρύο νερό, ακόμη και μέτρια έκθεση στο ηλιακό φως.#3

Αρνείστε να συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, λόγω της κατάστασής σας

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας που τον επηρεάζει. Είναι κάτι συνηθισμένο, τα άτομα με ψωρίαση να έχουν αρνητικές σκέψεις για την εμφάνισή τους. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.

Εάν αισθάνεστε πως η ψωρίαση ελέγχει τις κοινωνικές σας δραστηριότητες, κλείστε ένα ραντεβού με το δερματολογικό ιατρείο. Το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να σας προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας.


#4

Βλέπετε τα νύχια σας να αλλάζουν

Εκτός από σκασίματα στα νύχια, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση, την υφή, την ποιότητα και την αίσθηση των νυχιών σας. Μπορεί να βλέπετε να παχαίνει το δέρμα κάτω από τα νύχια σας, να αλλάζει το χρώμα τους ή το σχήμα τους, να σπάνε εύκολα, να σας πονούν. Μπορεί να εμφανίζονται μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά τους, γραμμές κατά μήκος τους, λευκά σημάδια ή σταγόνες λαδιού ή αίματος κάτω από την επιφάνεια των νυχιών σας.

Συνήθως, οι ασθενείς με ψωριασική ονυχία έχουν επίσης συμπτώματα ψωρίασης και στο δέρμα. Αν κάποιος έχει ψωρίαση μόνο στα νύχια, η διάγνωση από τον δερματολόγο καθίσταται δύσκολη για τον λόγο ότι τα σημάδια της ψωριασικής ονυχίας μοιάζουν με αυτά της μυκητίασης των νυχιών. Έτσι, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον δερματολόγο μας αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης.


#5

Εμφανίζονται λευκές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής

Οι λευκές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής, όταν εμφανίζονται, είναι ενοχλητικές και αντιαισθητικές. Μπορεί να προκληθούν είτε από πιτυρίδα ή λόγω ψωρίασης, που είναι δύο πολύ διαφορετικές συνθήκες. Αν είναι πιτυρίδα, αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και σπάνια θεωρείται σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Αν είναι ψωρίαση, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσφορία. Ο δερματολόγος μας είναι ο πλέον αρμόδιος που μπορεί να σας δώσει απαντήσεις σχετικά με νέες θεραπείες, τοπικά σκευάσματα και φάρμακα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής.


#6

Οι αρθρώσεις σας έχουν αρχίσει να πονάνε

Έως και το 30% των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, μια πάθηση που προκαλεί δυσκαμψία στις αρθρώσεις και πόνο. Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε μεσήλικες μεταξύ των ηλικιών 30 και 50. Όμως, ο καθένας μπορεί να διαγνωστεί με αυτή.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν η ψωρίαση σας βελτιώνεται, ή αν είστε σε ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να δει τον δερματολόγο, αν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

• πρήξιμο, πόνο, δυσκαμψία σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα δάχτυλα χεριών ή ποδιών
• πόνο ή ευαισθησία στο κάτω μέρος της πλάτης, των ποδιών ή των αστραγάλων
• αρθρώσεις που τις νιώθετε ζεστές στην αφή
• μια σημαντική αλλαγή στα νύχια, όπως σκασίματα ή αποκόλληση από την κοίτη των νυχιών