Όχι αλκοόλ στην ψωρίαση!

Έχω ψωρίαση: να βγάλω τη γλουτένη από τη διατροφή μου;
19 Απριλίου, 2017
Ψωριασική Αρθρίτιδα + Υπερβολικό Βάρος = Επιπλοκές στην Υγεία
9 Μαΐου, 2017

Όχι αλκοόλ στην ψωρίαση!

 

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωρίασης, η ιατρική επιστήμη συνιστά οπωσδήποτε τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ.

Έχουν γίνει διάφορες κλινικές έρευνες σχετικά με την επίδραση του αλκοόλ στην ψωρίαση. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση. Η ακριβής βλάβη που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ είναι δύσκολο να μετρηθεί καθώς οι περισσότεροι όταν πίνουν μπορεί και να καπνίζουν.

Αν ρίξετε μια ματιά στις πιθανές βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στην ψωρίαση, θα καταλάβετε πόσο σημαντικά σας επηρεάζει. Αρχικά, η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα, καθώς είναι διουρητικό. Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από ακραία ξηρότητα του δέρματος. Ως εκ τούτου, η αυξημένη ξηρότητα λόγω αλκοόλ μπορεί να αυξήσει σοβαρά την αίσθηση κνησμού γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Επίσης, το αλκοόλ απαγορεύει τη λήψη διαφόρων φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Για παράδειγμα, η χρήση της μεθοτρεξάτης είναι πολύ κοινή για τη θεραπεία της ψωρίασης. Πολλοί αναγκάζονται να τη λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σχεδόν για όλη τους τη ζωή. Η παρατεταμένη χρήση της μεθοτρεξάτης έχει επιπτώσεις στο συκώτι. Αν καταναλώνετε αλκοόλ από μέτρια έως πολύ, τότε η συνδυασμένη επίδραση μεθοτρεξάτης και αλκοόλ μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι σας. Κι επειδή η κατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει αρνητικά στη δράση διαφόρων φαρμάκων, μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους για τη θεραπεία της ψωρίασης.

Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το αλκοόλ με την παχυσαρκία, που θεωρείται ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας πυροδότησης της ψωρίασης. Η μπύρα και το κρασί, για παράδειγμα, έχουν κενές θερμίδες, που συντελούν στην αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας. Επίσης, μερικοί άνθρωποι μετά την κατανάλωση αλκοόλ έχουν αίσθηση πείνας, η οποία οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και παχυσαρκία.

Η ψωρίαση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε κατάθλιψη για προφανείς λόγους. Η κατανάλωση αλκοόλ και η κατάθλιψη πάνε μαζί. Μερικοί για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και να νιώσουν ανακούφιση από το στρες που τους προκαλούν τα συμπτώματα της ψωρίασης, στρέφονται στο αλκοόλ. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι αντίθετα. Η εξάρτηση από το αλκοόλ αυξάνει περαιτέρω την ένταση της κατάθλιψης και την κάνει ακόμη χειρότερη.

Μετά τη διακοπή του αλκοόλ, πολλοί ασθενείς περιμένουν να δουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επειδή η ψωρίαση είναι μια σύνθετη διαταραχή, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες για να φανούν. Ως εκ τούτου, το κλειδί εδώ είναι η υπομονή. Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής με ψωρίαση θα πρέπει να ενημερώνει τον δερματολόγο σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε η θεραπευτική αγωγή να βελτιστοποιείται ανάλογα και να μην μειώνεται η θεραπευτική δράση των φαρμάκων για ψωριαση, που τυχόν χορηγούνται.

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο του συναισθηματικού στρες, που μπορεί να βιώνει ο ασθενής, καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ψωρίαση και τις δερματικές βλάβες ανεξάρτητα από τον βαθμό σοβαρότητας.

Comments are closed.