Φωτοθεραπεία

Φωτοθεραπεία με ή χωρίς φάρμακα

Η φωτοθεραπεία στα δερματολογικά μας ιατρεία IQ - Intensive Quality Skin Clinics περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σε μήκη κύματος μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος κατά τακτά χρονικά διαστήματα και υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι συνεδρίες γίνονται στο ιατρείο ή στο σπίτι με την ειδική συσκευή φωτοθεραπείας. Το κλειδί της επιτυχίας με την φωτοθεραπεία είναι η συνέπεια στην εφαρμογή της.


Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ψωρίασης με το μικρότερο δυνατό αριθμό θεραπευτικών συνεδριών. Η θεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σε μια τεχνητή πηγή φωτός που εκπέμπει φωτεινή ενέργεια στα 312 nm για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η φωτεινή ενέργεια διαπερνά το δέρμα και επιβραδύνει τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος που σχετίζονται με την ψωρίαση.


Υπάρχουν δύο είδη θεραπείας της ψωρίασης με φωτεινή ενέργεια, η έκθεση του δέρματος σε μήκη κύματος ευρέως φάσματος και στενού φάσματος. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η φωτεινή ενέργεια στενού φάσματος απελευθερώνεται με μικρότερο φάσμα φωτός.

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική έκθεση του δέρματος σε φως στενού φάσματος απομακρύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης πιο γρήγορα και διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις περιόδους ύφεσης της ασθένειας από ότι η έκθεση σε φως ευρέως φάσματος. Επίσης, επιτυγχάνει βέλτιστα αποτελέσματα με λιγότερες συνεδρίες την εβδομάδα ενώ παράλληλα βοηθά το δέρμα να παράγει Βιταμίνη D, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση.


H φωτοθεραπεία στενού φάσματος είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά. Ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης και τον βαθμό σοβαρότητας, η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το σώμα (ψωρίαση σε όλο το σώμα - καμπίνα Waldmann), ή εστιασμένα στις περιοχές εκείνες που εμφανίζουν ψωριασικές βλάβες (ψωρίαση περιορισμένης έκτασης - συσκευή Excimer Light).


Συνδυαστική φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με τοπική αγωγή στις περιοχές με ψωρίαση, με συστηματικές θεραπείες (χορήγηση φαρμάκων από το στόμα) ή με βιολογικούς παράγοντες (υποδόρια εφαρμογή). Το συνδυαστικό πρωτόκολλο θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συχνά επιτρέπει χαμηλότερες δόσεις χορήγησης συστηματικών φαρμάκων και συνεδριών από ότι για την κάθε θεραπεία ξεχωριστά. Υπάρχουν πολλές συνδυαστικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Ο δερματολόγος μας θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή για την δική σας περίπτωση.