Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Σύμφωνα με πρόσφατες ερευνητικές μελέτες, οι αλλαγές στο δέρμα που προκαλούν την ψωρίαση ξεκινούν από το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν κάποια συγκεκριμένα κύτταρα, που ονομάζονται Τ-κύτταρα, γίνονται υπερδραστήρια.

Στην περίπτωση της ψωρίασης τα T-κύτταρα λειτουργούν συνεχώς σαν να έχουν να αντιμετωπίσουν μια ενεργή απειλή για τον οργανισμό. Έτσι προωθούν συνεχώς την παραγωγή και έκκριση όλων εκείνων των ορμονών και χημικών στοιχείων για να οργανωθεί η φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού και να αυξηθεί η παραγωγή των κυττάρων του δέρματος, όπως θα έκαναν αν είχαν να αντιμετωπίσουν μια ανοιχτή πληγή. Κατά αυτό τον τρόπο παράγονται περισσότερα από τα απαραίτητα δερματικά κύτταρα τα οποία συσσωρεύονται και σχηματίζουν τις ψωριασικές πλάκες.

Η κληρονομικότητα, επίσης, φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της ψωρίασης. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι ασθενείς οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης. Περίπου το ⅓ των ανθρώπων με ψωρίαση έχουν έναν τουλάχιστο συγγενή εξ αίματος που έχει ψωρίαση. Για να εμφανίσει, όμως, κάποιος ψωρίαση θα πρέπει να έχει κληρονομήσει συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται αναλόγως. Οι παράγοντες που ενεργοποιούν την ψωρίαση είναι ποικίλοι και μπορεί να προκύψουν από διάφορες σωματικές, ψυχολογικές ή περιβαλλοντικές καταστάσεις.Παράγοντες που ενεργοποιούν την ψωρίαση: