Συστηματική Θεραπεία

Η συστηματική θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στις μορφές της ψωρίασης που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία. Στο παρελθόν, οι συμβατικές συστηματικές θεραπείες της ψωρίασης - μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη και ασιτρετίνη - χρησιμοποιούνταν όταν η ψωρίαση ήταν πολύ εκτεταμένη για να αντιμετωπιστεί με τοπική αγωγή ή ανθεκτική στην τοπική αγωγή και την φωτοθεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι προϋπόθεση για την έναρξη μιας συστηματικής θεραπείας για την ψωρίαση είναι η επιφάνεια του προσβεβλημένου δέρματος να είναι >10% της συνολικής επιφάνειας του σώματος, κάποιοι ασθενείς με περιορισμένη έκταση ψωρίασης εμφανίζουν εξουθενωτικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν και μια σοβαρή μορφή ψωρίασης στις παλάμες και τα πέλματα ή στο τριχωτό της κεφαλής επηρεάζει λιγότερο από το 5% της επιφάνειας του σώματος, η σημαντική αρνητική επίδραση που έχει αυτή η μορφή της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής του ασθενούς κάνει την συστηματική θεραπεία την κατάλληλη προσέγγιση.

Τα τελευταία χρόνια, οι βιολογικοί παράγοντες έχουν αλλάξει την θεραπεία της ψωρίασης, προσφέροντας επιπλέον θεραπευτικές επιλογές. Παρόλα αυτά, οι παραδοσιακές συστηματικές θεραπείες εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης με την από του στόματος λήψη φαρμάκων χαμηλού κόστους (σε σύγκριση με τους βιολογικούς παράγοντες), γεγονός που τις καθιστά σημαντική θεραπευτική επιλογή για τον κατάλληλο ασθενή.


Μεθοτρεξάτη

Η μεθοτρεξάτη είναι η πιο συχνά συνταγογραφούμενη παραδοσιακή συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση σε όλο τον κόσμο. Όπως και η κυκλοσπορίνη, επιβραδύνει τον κύκλο ανανέωσης των κυττάρων με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, περιορίζοντας την έκταση της φλεγμονής. Μπορεί να ληφθεί μία φορά την εβδομάδα με χάπι ή ενέσιμη μορφή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη πρέπει να παρακολουθούνται στενά επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος και/ή να μειώσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα, αλλά και των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Η μεθοτρεξάτη δεν χορηγείται σε ασθενείς με βαριά νοσήματα όπως είναι η ηπατίτιδα και η φυματίωση.


Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή, χορηγούμενα από το στόμα, είναι παράγωγα βιταμίνης Α που μπορούν να συνταγογραφούνται για σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η ετρετινάτη ήταν το πρώτο ρετινοειδές για τη θεραπεία της σοβαρής ψωρίασης και αντικαταστάθηκε το 1988 από την ασιτρετίνη, που είναι ο ενεργός μεταβολίτης της ετρετινάτης. Επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες, πρέπει να αποφεύγονται από γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης.Κυκλοσπορίνη

Λαμβάνεται από το στόμα και δρα καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιβραδύνεται ο ταχύς ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος. Παρέχει γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά σταματάει η βελτίωση όταν διακόπτεται η θεραπεία. Η κυκλοσπορίνη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών ή να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Ως εκ τούτου, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά από τον δερματολόγο.
• Κατάλληλη για ενήλικες με σοβαρή, υποτροπιάζουσα ψωρίαση
• Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται σε μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση
• Η αποτελεσματικότητά της παρατηρείται στην ερυθροδερμική ψωρίαση, την γενικευμένη φλυκταινώδη ψωρίαση και την παλαμο-πελματιαία ψωρίαση.


Ασιτρετίνη

Είναι παράγωγο της βιταμίνης Α, εγκεκριμένο από τον FDA. Συνταγογραφείται για ενήλικες με σοβαρή μορφή ψωρίασης κατά πλάκας, ερυθροδερμική ψωρίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις για φλυκταινώδη ψωρίαση. Χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με τοπική αγωγή ή άλλα συστηματικά φάρμακα. Αντενδείκνυται για γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες και απαγορεύεται η εγκυμοσύνη τουλάχιστον για 3 χρόνια μετά τη διακοπή του φαρμάκου.
Για την φλυκταινώδη ψωρίαση θεωρείται φάρμακο πρώτης επιλογής ενώ γενικά πιστεύεται ότι είναι αναποτελεσματική για την ψωριασική αρθρίτιδα.