Οι τύποι και τα συμπτώματα της ψωρίασης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης. Τα συμπτώματα της ψωρίασης στο δέρμα είναι διαφορετικά για τον κάθε τύπο.


Η ψωρίαση κατά πλάκας

είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος, που αποτελεί το 85% περίπου όλων των περιστατικών. Χαρακτηρίζεται από πυκνές, κόκκινες και κνησμώδεις κηλίδες ή πλάκες στο δέρμα, οι οποίες συνήθως καλύπτονται από αργυρόλευκα λέπια. Οι πλάκες προτιμούν κυρίως περιοχές του σώματος όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι αγκώνες και τα γόνατα. Η κλινική εικόνα της ψωρίασης κατά πλάκας και η εξέλιξή της είναι ασταθής. Μπορεί να χειροτερέψει ή να φύγει από μόνη της χωρίς καμιά αιτία, μπορεί να έχει υφέσεις και εξάρσεις.


Η σταγονοειδής ψωρίαση

είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ψωρίασης για παιδιά και νεαρά άτομα. Εκδηλώνεται με τη μορφή μικρών σταγονοειδών πλακών στο δέρμα, ενός με δύο εκατοστών περίπου σε διάμετρο. Εμφανίζεται κυρίως στον κορμό και έχει μια απρόβλεπτη πορεία. Μπορεί να αυτοπεριοριστεί μετά από 2-3 μήνες ή να πάρει την μορφή της ψωρίασης κατά πλάκας. Αν κάποιος έχει ψωρίαση κατά πλάκας και εμφανίσει σταγονοειδή ψωρίαση σημαίνει ότι η ψωρίαση επιδεινώνεται.Η φλυκταινώδης ψωρίαση

μπορεί να εμφανιστεί σε ολόκληρο το σώμα ή μόνο στις παλάμες και τα πέλματα. Σε αυτόν τον τύπο ψωρίασης, το δέρμα εμφανίζει ερυθρότητα με φλύκταινες (κοιλότητες με πύον). Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και τους ενήλικες. Η γενικευμένη μορφή της σε όλο το σώμα αποτελεί ιδιαίτερα σπάνιο τύπο ψωρίασης και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Η νόσος ξεκινά με ερύθημα και καύσο και επεκτείνεται γρήγορα σε μεγάλες επιφάνειες στο σώμα.Η θεραπεία της απαιτεί νοσηλεία.


Η ανάστροφη ψωρίαση

αναπτύσσεται μόνο στις πτυχές του δέρματος, όπως στις μασχάλες, στη μηρογεννητική περιοχή, κάτω από τους μαστούς και μεσογλουτιαία. Το δέρμα είναι ξηρό με ερυθρές κηλίδες. Είναι μια μορφή ψωρίασης που μερικές φορές δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί επειδή τα κλινικά χαρακτηριστικά της μοιάζουν με εκείνα του σμηγματορροϊκού εκζέματος. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς σχετίζεται με την ψωριασική αρθρίτιδα.Η ερυθροδερμική ψωρίαση

είναι ο πιο σπάνιος τύπος ψωρίασης. Εμφανίζεται με διάχυτη ερυθρότητα σε μεγάλη περιοχή του σώματος. Το δέρμα καλύπτεται από λέπια, διαφορετικά από τα κλασικά λέπια της ψωρίασης κατά πλάκας. Οι ασθενείς αυτού του τύπου ψωρίασης μπορεί να εμφανίσουν ρίγη και υψηλό πυρετό ή υποθερμία λόγω της εκτεταμένης αγγειοσυστολής. Μπορεί επίσης να προκληθούν νεφρικές και ηπατικές διαταραχές όπως και καρδιακή δυσλειτουργία.


Η ψωριασική ονυχία

επηρεάζει μόνο τα νύχια χεριών και ποδιών. Μπορεί να προσβάλλει ένα μόνο νύχι ή και όλα τα νύχια. Προκαλεί μικρά βαθουλώματα και τα νύχια μπορεί να χαλαρώσουν, να παχύνουν και περιστασιακά να αποκολληθούν. Κάποιες φορές η ψωριασική ονυχία εμφανίζεται πριν από την ψωρίαση σε άλλα μέρη του σώματος. Περίπου το 50% των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζουν βλάβες στα νύχια.