Φωτοθεραπεία στο Ιατρείο

Εστιασμένη Φωτοθεραπεία - Excimer Light

Παρά το γεγονός ότι η φωτοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση εντοπισμένων βλαβών στο δέρμα, η προσέγγιση αυτή έγινε πιο πρακτική με την εισαγωγή της συσκευής Excimer Light για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Εκπέμποντας μια μονοχρωματική και συνεκτική δέσμη φωτονίων, το Excimer Light στοχεύει επιλεκτικά τις βλάβες της ψωρίασης και διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, οδηγώντας τα δερματικά Τ-κύτταρα (που η υπερδραστηριότητά τους ευθύνεται για την εμφάνιση της ψωρίασης) σε απόπτωση. Το Excimer Light έχει το πλεονέκτημα ότι εστιάζει την θεραπεία μόνο στην προσβεβλημένη περιοχή εξασφαλίζοντας έτσι απόλυτη ασφάλεια και προστασία στο περιβάλλον υγιές δέρμα.

• Τοπικά στοχευμένη φωτοθεραπεία για ενήλικες και παιδιά με ήπια, μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση και με ποσοστό <10% σύμφωνα με τον δείκτη BSA (προσβεβλημένη επιφάνεια σώματος).
• Κατά την εφαρμογή του Excimer light θα πρέπει να δίνεται προσοχή σε ασθενείς με φωτοευαισθησία.

Η συσκευή Excimer Light είναι εγκεκριμένη από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Συσκευών (FDA) για την θεραπεία της χρόνιας, εντοπισμένης ψωρίασης σε μικρές περιοχές του δέρματος.


Δοσολογία φωτεινής ενέργειας

Η αρχική δοσολογία της φωτεινής ενέργειας από το Excimer Light εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος του ασθενούς, τα χαρακτηριστικά της ψωριασικής πλάκας και το πάχος της.
Οι επόμενες δόσεις προσαρμόζονται ανάλογα με την κλινική απόκριση και/ή τις παρενέργειες.


Διάρκεια της θεραπείας

Η συχνότητα της θεραπείας με το Excimer Light είναι 2 έως 3 φορές την εβδομάδα μέχρι ο ασθενής να απαλλαγεί από τις βλάβες της ψωρίασης, με ένα ελάχιστο διάστημα 48 ωρών μεταξύ των θεραπειών.
Ο αριθμός των συνεδριών με το Excimer Light εξαρτάται από την περίπτωση της ψωρίασης σε ατομικό επίπεδο.Αποτελεσματικότητα της θεραπείας

Βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα

Αρχική απόκριση στη θεραπεία μετά από 12 συνεδρίες.
Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το πρωτόκολλο θεραπείας, τα χαρακτηριστικά των ψωριασικών βλαβών και η περιοχή του σώματος.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η μέση διάρκεια της περιόδου ύφεσης της ψωρίασης διαρκεί 3,5-6 μήνες.

Αν και η θεραπεία με το Excimer Light μπορεί να εξαλείψει τα ίχνη της ψωρίασης από το δέρμα, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της ύφεσης της ασθένειας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Δερματολογική Ακαδημία (AAD), η μέση διάρκεια της περιόδου ύφεσης είναι 3 έως 4 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Η αποτελεσματικότητα του Excimer Light έχει αποδειχθεί για το τριχωτό της κεφαλής όταν συνδυάζεται με μια συσκευή φυσητήρα που απομακρύνει τα μαλλιά για να μπορεί να εντοπίσει καλύτερα τις βλάβες της ψωρίασης η ακτίνα φωτός της συσκευής. Η παλαμο-πελματιαία ψωρίαση επίσης θεραπεύεται με το Excimer Light.


Εγκυμοσύνη / Θηλασμός - Παιδιατρική χρήση

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για τις επιπτώσεις από την χρήση του Excimer Light κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης/του θηλασμού όπως και στα παιδιά, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ασφαλές.


Ολόσωμη φωτοθεραπεία - Καμπίνα Waldmann

Όταν η ψωρίαση είναι εκτεταμένη σε μεγάλη περιοχή του σώματος, η φωτοθεραπεία πραγματοποιείται στην καμπίνα Waldmann. Πρόκειται για δοκιμασμένη και αξιόπιστη καμπίνα φωτοθεραπείας, η οποία εξασφαλίζει ασφαλή και ομοιόμορφη εφαρμογή της θεραπείας σε ολόκληρο το σώμα.

Η έκθεση στη φωτεινή ενέργεια που προέρχεται από το φυσικό ηλιακό φως, αλλά και από το solarium, δεν είναι ελεγχόμενη και μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές βλάβες, γήρανση του δέρματος ή ακόμα και δερματικό καρκίνο. Αντιθέτως, στην καμπίνα η έκθεση στην φωτεινή ενέργεια στενού φάσματος είναι πλήρως ελεγχόμενη και προσαρμόζεται ανάλογα με την πρόοδο των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Σε κάποιες περιπτώσεις με την φωτοθεραπεία μπορεί να εμφανιστεί ήπιο ερύθημα ή μαύρισμα του δέρματος, όπως και ήπιος ερεθισμός ή κνησμός. Σε ανάλογα περιστατικά, το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό των δερματολογικών ιατρείων μας μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα αυτά τα συμπτώματα, εφόσον προκύψουν.


Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Οι ασθενείς ακολουθούν το πρόγραμμα της φωτοθεραπείας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Ο ασθενής εισέρχεται σε έναν ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο που περιέχει φωτεινούς σωλήνες φθορισμού.

Στέκεται στο κέντρο της καμπίνας, φορώντας μόνο τα εσώρουχα και καλύπτει τα μάτια του με προστατευτικά γυαλιά. Ολόκληρο το σώμα του εκτίθεται στην φωτεινή ενέργεια στενού φάσματος. Ο χρόνος έκθεσης είναι συγκεκριμένος και μπορεί να διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.

Η ποσότητα της φωτεινής ενέργειας που εκπέμπεται είναι πλήρως ελεγχόμενη. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος του ατόμου, την ηλικία και άλλους παράγοντες.

Το δέρμα μπορεί να παραμείνει ωχρό ή να πάρει ελαφρά ροζ χροιά μετά από κάθε θεραπεία. Ο ασθενής οφείλει να ενημερώνει αμέσως τον γιατρό εάν παρουσιάσει οποιαδήποτε ενόχληση.

Οι ψωριασικές πλάκες αρχίζουν να γίνονται λεπτότερες μετά από πέντε με δέκα συνεδρίες. Οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση χρειάζονται 20 έως 30 συνεδρίες για να απαλλαγούν από όλες τις βλάβες.


Οφέλη από την φωτοθεραπεία στην καμπίνα

Οι ασθενείς απολαμβάνουν την ανακούφιση που νιώθουν μετά την φωτοθεραπεία, καθώς απαλλάσσονται από το άγχος που έχουν ζώντας με την χρόνια ασθένεια της ψωρίασης.

Τα επεισόδια έξαρσης της ασθένειας είναι διαχειρίσιμα ενώ η δυσφορία από κνησμό και πόνο μειώνεται.

Η μείωση λήψης φαρμάκων έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη ψυχική υγεία.