Η ψωρίαση επιλέγει και… τα νύχια σας!

Παιδική Ψωρίαση, Παχυσαρκία και Συννοσηρότητα
3 Μαΐου, 2018

Η ψωρίαση επιλέγει και… τα νύχια σας!

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ψωρίαση είναι μια αυτοφλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες καλυμμένες από αργυρόλευκα λέπια. Μερικές φορές η ψωρίαση επεκτείνεται από το δέρμα στα νύχια. Στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας εκτιμούν πως το 10%-55% των ανθρώπων με ψωρίαση στο δέρμα θα την εμφανίσουν και στα νύχια τους. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ατόμων χωρίς ψωρίαση στο δέρμα, περίπου το 5%, μπορούν να αναπτύξουν ψωρίαση μόνο στα νύχια, στην πλάκα των νυχιών ή ακόμα και στο δέρμα κάτω από τα νύχια.

 

Πώς μοιάζει η ψωριασική ονυχία;

Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα έχουν κίτρινα ή παχιά νύχια, που ξεφλουδίζουν ή εμφανίζουν κυματισμούς. Συχνά, το δέρμα που περιβάλλει τα νύχια μπορεί να παρουσιάσει ερυθρότητα και φλεγμονή. Μερικές φορές, το δέρμα κάτω από τα νύχια αποκτά κόκκινο-καφέ χρώμα κι εμφανίζονται σχισμοειδείς αιμορραγίες, που προκαλούνται από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή αυτή των νυχιών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πλάκα των νυχιών αποκολλάται και πέφτει.

  

Τι πρέπει να κάνετε;

Αν εμφανίσετε παρόμοιες αλλαγές στα νύχια σας, κρίνεται αναγκαίο να τα ελέγξει ένας εξειδικευμένος δερματολόγος για να καθορίσει αν φταίει μία λοίμωξη, η ψωρίαση ή κάποιο άλλο θέμα υγείας.

Η ψωρίαση νυχιών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στο ιατρείο με εφαρμογή Pulsed Dye LASER 1 φορά κάθε 20 ημέρες σε συνδυασμό με τοπική, ενδοβλαβική ή συστηματική θεραπευτική αγωγή με χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή ενέσιμη με βιολογικούς παράγοντες, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της ψωρίασης. Ωστόσο, οποιαδήποτε θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών προτείνει ο δερματολόγος, το θεραπευτικό πρωτόκολλο είναι εξατομικευμένο, καθώς η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που μπορεί να έχουν σχέση με το στάδιο της ψωρίασης αλλά και με τον ίδιο τον ασθενή. Απλά, ο ασθενής πρέπει να έχει υπομονή. Τα νύχια αναπτύσσονται πολύ αργά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να δει κάποιος βελτίωση.

 

Πώς θα διευκολύνετε τη θεραπεία των νυχιών σας;

Αρχικά, μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να κάνετε διάγνωση μόνοι σας. Τα συμπτώματα της ψωριασικής ονυχίας είναι σύνθετα και έτσι καθιστούν δύσκολη τη διάκριση της από άλλες καταστάσεις. Επίσης, πολλοί ασθενείς επιλέγουν να καλύπτουν τις βλάβες των νυχιών τους με τρόπους που τους προτείνει μία αισθητικός νυχιών. Ιατρική διάγνωση και αξιολόγηση μπορεί να κάνει μόνο ο δερματολόγος και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο η έγκαιρη και σωστή παρακολούθηση της ψωριασικής ονυχίας μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση των νυχιών τους. Επιπλέον, ο έντονος καθαρισμός, η απόξεση, η χρήση βερνικιών ή άλλων ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αλλοιώσεις της ψωρίασης και να την επιδεινώσουν.

 

Comments are closed.