Ζώντας με την ψωρίαση


Η διάγνωση: Έχετε ψωρίαση.

Το δίλημμα: Τώρα τι κάνω;

Χιλιάδες άνθρωποι αναρωτιούνται την ίδια ερώτηση κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, το 2-4% του πληθυσμού διαγιγνώσκεται με ψωρίαση ετησίως. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ανήκετε σε αυτό το ποσοστό, μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι, φοβισμένοι, ή ακόμα και θυμωμένοι. Μην πανικοβάλλεστε: δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να σας υποστηρίξουν μέσα από τη γνώση και τον τρόπο αντιμετώπισης της χρόνιας αυτής ασθένειας. Μαθαίνοντας τα πάντα για αυτή την κατάσταση θα σας βοηθήσει όχι μόνο να ζείτε με την ψωρίαση, αλλά και να απολαύσετε τη ζωή, ανεξάρτητα από το βαθμό σοβαρότητάς της.

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που διαρκεί μια ζωή. Σε ορισμένα άτομα, η ψωρίαση εξαφανίζεται εντελώς για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Σε άλλους, η ασθένεια εμφανίζεται κυκλικά. Για παράδειγμα, υποχωρεί το καλοκαίρι και επιδεινώνεται τον χειμώνα. Η ψωρίαση μπορεί να είναι δυσάρεστη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.


Άτομα που διαγιγνώσκονται με ψωρίαση συχνά ρωτούν τον δερματολόγο:


Τι πρέπει να κάνω τώρα;


Ακολουθήστε πιστά το σχέδιο θεραπείας που σας προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος και το οποίο είναι ειδικά προσαρμοσμένο στη δική σας περίπτωση. Συζητήστε μαζί του αν αντιμετωπίζετε, εκτός από δερματικές βλάβες, νέους ή επιδεινούμενους πόνους στις αρθρώσεις. Εάν αντιμετωπίζετε μια έξαρση, μπορεί να απαιτείται αλλαγή στο πρωτόκολλο θεραπείας. Ο γιατρός είναι ο μόνος κατάλληλος που μπορεί να βελτιστοποιήσει την συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σας.

Όταν τεθεί υπό έλεγχο η έξαρση της ψωρίασης, να ενημερωθείτε όσο γίνεται περισσότερο για την ψωρίαση. Οι γνώσεις σχετικά με την ασθένεια αυτή θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις και επίσης να διατηρήσετε το δέρμα σας όσο το δυνατόν καθαρό και υγιές.


Πώς θα επηρεάσει η ψωρίαση τη ζωή μου;

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει το καθημερινό σας πρόγραμμα. Εκτός από τη διαχείριση των δερματικών συμπτωμάτων, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε κάποιες προσωπικές σας συνήθειες. Θα πρέπει να βρείτε χρόνο να φροντίζετε τον εαυτό σας στο σπίτι, να λαμβάνετε κανονικά την φαρμακευτική αγωγή, να πηγαίνετε τακτικά στον δερματολόγο, καθώς και να ακολουθείτε πιστά τις ειδικές συνεδρίες φωτοθεραπείας στο ιατρείο ή στο σπίτι.

Ενώ η φωτοθεραπεία στο ιατρείο του δερματολόγου είναι ευεργετική και μπορεί να εξαλείψει τις πλάκες της ψωρίασης, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου και συνεπώς η ανεξέλεγκτη ηλιοθεραπεία μπορεί να αποβεί βλαβερή καθώς μπορεί να προκαλέσουν ηλιακό έγκαυμα, το οποίο πιθανώς να οδηγήσει σε έξαρση της ψωρίασης.

Δεδομένου ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση, είναι σοφό να το σταματήσετε, αλλά και να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα όποτε είναι δυνατόν. Η απώλεια βάρους (αν είστε υπέρβαροι) και η συμμετοχή σας σε τακτική σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει επίσης στην ελάφρυνση του βαθμού σοβαρότητας της ψωρίασης.


Η ψωρίαση θα φύγει;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοφλεγμονώδης ασθένεια που θα πρέπει να την παρακολουθείτε και να την διαχειρίζεστε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Όπως και με τις άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, δεν υπάρχει ίαση για την ψωρίαση. Αλλά με την κατάλληλη θεραπεία, την αποφυγή των εξάρσεων και τον υγιεινό τρόπο ζωής, η ψωρίαση μπορεί να περάσει σε στάδιο ύφεσης και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.


Τι πρέπει να πω στους φίλους και την οικογένειά μου;

Να τους ενημερώσετε ότι η ψωρίαση μπορεί να εμφανίζεται έντονα κατά καιρούς, αλλά δεν είναι μεταδοτική. Συζητήστε μαζί τους για το πώς νιώθετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια των εξάρσεων. Μιλήστε σχετικά με το πώς πρέπει να φροντίζετε το δέρμα σας και τι είδους θεραπεία ακολουθείτε.
Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να σας υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην υποτροπιάσει η ψωρίαση.