Γυναίκες και Ψωρίαση

Κανένας άνθρωπος δεν χαίρεται που έχει ψωρίαση. Ωστόσο οι γυναίκες φαίνεται λογικό να αισθάνονται περισσότερο άσχημα λόγω της επιρροής στην εξωτερική τους εμφάνιση. Εκτός αυτού, οι συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ψωρίασης έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Ιδρύματος για την Ψωρίαση (National Psoriasis Foundation).

Από άποψη επιλογής θεραπείας για την ψωρίαση, στις γυναίκες υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τον θεράποντα ιατρό. Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, δεν θα μπορεί ταυτόχρονα να λαμβάνει συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, κάτι που ισχύει και για την περίοδο του θηλασμού. Σε κάθε περίπτωση η ψωρίαση δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτική όταν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, απλά θα πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της.

Τέλος, η ψωρίαση στις γυναίκες συνήθως επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, εφόσον έχει ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτό οφείλεται στις σημαντικές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα των γυναικών σε αυτές τις περιόδους της ζωής τους.Ψωρίαση στα παιδιά

Τα συμπτώματα της ψωρίασης αναπτύσσονται συχνά σε παιδιά και εφήβους μετά από μια λοίμωξη του λαιμού κυρίως από στρεπτόκοκκο. Αυτή η μορφή της ψωρίασης είναι γνωστή ως σταγονοειδής ψωρίαση και ονομάζεται έτσι επειδή εκδηλώνεται στο σώμα με τη μορφή φολιδωτών σταγονιδίων. Πολυάριθμα μικρά κόκκινα και φολιδωτά σταγονίδια αναπτύσσονται γρήγορα σε μια ευρεία περιοχή του δέρματος, χωρίς να επηρεάζονται συνήθως οι παλάμες και τα πέλματα. Μόλις παρατηρήσετε ανάλογα συμπτώματα στο παιδί σας, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ένα ραντεβού με τον δερματολόγο μας για λεπτομερειακή διάγνωση και σχεδιασμό της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής.

Συνήθως, η αντιμετώπιση της ψωρίασης στα παιδιά γίνεται με τοπική θεραπεία, φωτοθεραπεία ή συστηματική αγωγή. Οποιοδήποτε σχήμα κι αν σας προτείνει ο δερματολόγος, είναι πολύ σημαντικό να το ακολουθήσετε πιστά για να δείτε γρηγορότερα τα αποτελέσματα.

Μερικά παιδιά ή έφηβοι, ανάλογα με την ηλικία τους, μπορεί να δεχτούν τα ψωριασικά σημάδια στο δέρμα τους, κάποια άλλα όμως μπορεί να αισθάνονται αμηχανία, αναστάτωση, θυμό ή ακόμα και κατάθλιψη. Καθώς μεγαλώνουν, ενδεχομένως η ψωρίαση να μεγεθύνει το πρόβλημά τους. Οι γονείς θα πρέπει να δείχνουν κατανόηση και να είναι πάντα ενημερωμένοι για το συγκεκριμένο νόσημα ειδικά αν το παιδί τους έχει ψωρίαση ή/και ψωριασική αρθρίτιδα.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί ένας γονέας να κάνει για το παιδί του, όταν αυτό διαγνωστεί με ψωρίαση, είναι να το πληροφορήσει για την κατάστασή του, να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες μπορεί να έχει, να δείχνει ενδιαφέρον για το πώς αισθάνεται και να παρακολουθεί την εξέλιξη της ψωρίασής του με διακριτικό τρόπο. Επιπλέον θα πρέπει να το καθησυχάζει – όπως και τον εαυτό του – ότι υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης της ψωρίασης που την διατηρούν σε ύφεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και φυσικά, το πιο σημαντικό είναι, να το κάνει να κατανοήσει ότι η ψωρίαση δεν είναι μια μεταδοτική ασθένεια και ότι οι φίλοι του δεν πρόκειται να κολλήσουν. Πρέπει συνεχώς να το ενθαρρύνει να μιλάει ανοιχτά για την κατάστασή του και όχι να το κρύβει.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει φροντίστε να το ενθαρρύνετε με τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Μην σταματάς να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν, όπως ο αθλητισμός.
  • Να είσαι αισιόδοξος.
  • Να πλησιάζεις τους ανθρώπους – μην τους διώχνεις μακριά σου.
  • Να μαθαίνεις νέα πράγματα και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου.
  • Να προσπαθείς να μην παίρνεις προσωπικά τις απορρίψεις των άλλων. Αν οι άλλοι κάνουν διακρίσεις, είναι λόγω έλλειψης γνώσης και φόβου.
  • Μην ξεχνάς να φοράς αντηλιακό και καπέλο τις ζεστές ημέρες.
  • Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς την κρέμα που σου έδωσε ο δερματολόγος και να ακολουθείς τις οδηγίες του για να είναι το δέρμα σου πάντα υγιές και καθαρό.