Έρευνα

Τι έρευνα διεξάγεται για την ψωρίαση;

Σχηματισμός κυττάρων του δέρματος

Οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν πώς τα κύτταρα του δέρματος σχηματίζονται προκειμένου να δημιουργηθεί υγιές δέρμα. Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι ερευνούν τα κύτταρα και τους μηχανισμούς που προκαλούν βλάβες στο δέρμα. Εάν κάποιος από αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να διακοπεί, οι ερευνητές μπορούν να βρουν έναν τρόπο για να σταματήσουν την εξέλιξη της ασθένειας.


Γενεσιολογία

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην κατανόηση της κληρονομικότητας της ψωρίασης. Ένας αριθμός γονιδίων που εμπλέκονται στην ψωρίαση είναι ήδη γνωστές ή ύποπτες. Σε μια ασθένεια πολυπαραγοντική (που περιλαμβάνει γονίδια, περιβάλλον και άλλους παράγοντες), οι διακυμάνσεις σε ένα ή περισσότερα γονίδια μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί η ασθένεια. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις γενετικές πτυχές της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας.


Νευρικό σύστημα

Μερικοί ερευνητές ασχολούνται με το νευρικό σύστημα για να καθορίσουν τι προκαλεί τον πόνο και τον κνησμό στην ψωρίαση.


Ανοσοποιητικό σύστημα

Από τότε που ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στην ψωρίαση προκαλείται από τα Τ-κύτταρα, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στο δέρμα. Μεταξύ αυτών είναι μελέτες που προσπαθούν να καθορίσουν τους τρόπους ώστε να εμποδίσουν τη δραστηριότητα των κυττάρων Τ ή τις κυτοκίνες (πρωτεΐνες που ενισχύουν την φλεγμονή). Εάν οι ερευνητές βρουν έναν τρόπο να στοχεύουν μόνο στις ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούν την συγκεκριμένη ασθένεια χωρίς να ενοχλούν το υπόλοιπο του ανοσοποιητικού συστήματος, οι θεραπείες θα μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς της ψωρίασης καθώς και εκείνους με άλλες αυτοάνοσες νόσους.


Καρδιαγγειακά προβλήματα

Η έρευνα έχει δείξει ότι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, ειδικά εάν η ψωρίαση είναι σοβαρή, καθώς επίσης παχυσαρκίας, υψηλής πίεσης του αίματος και διαβήτη.