Η αναζήτηση θεραπείας για την ψωρίαση εξαρτάται από την φυλετική ταυτότητα του ασθενή

Μπορεί η ψωρίαση να οδηγήσει σε τριχόπτωση;
Μπορεί η ψωρίαση να οδηγήσει σε τριχόπτωση;
Νοεμβρίου 28, 2017
Χέρια, πόδια με… ψωρίαση!
Φεβρουάριος 14, 2018

Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες έχουν πιο σοβαρή ψωρίαση και χαμηλότερη ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα της ασθένειας, σε σύγκριση με τους λευκούς ασθενείς.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι μαύροι, οι Ασιάτες και άλλοι μη ισπανόφωνοι Αμερικανοί είναι λιγότερο πιθανό από τους λευκούς να αναζητήσουν θεραπεία για την ψωρίαση. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από ανάλυση στοιχείων σε 842 ασθενείς στην Αμερική.

Οι μελετητές επανεξέτασαν δεδομένα από την έρευνα ιατρικών δαπανών για την αξιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, το κόστος και την ασφαλιστική κάλυψη στις Ηνωμένες Πολιτείες για το χρονικό διάστημα από το 2001 έως το 2013 και βρήκαν πως: το 51% των μη ισπανόφωνων λευκών με ψωρίαση ζήτησε θεραπεία από έναν δερματολόγο, σε σύγκριση με το 47% των ισπανόφωνων λευκών και το 38% των άλλων μειονοτήτων (μαύροι, ασιάτες, ιθαγενείς της Χαβάης, νησιών του Ειρηνικού και άλλοι). Επιπλέον, οι μειονότητες είχαν σημαντικά λιγότερες επισκέψεις στον δερματολόγο ετησίως από ό,τι οι λευκοί. Οι μαύροι, ασιάτες και άλλες μη ισπανόφωνες μειονότητες είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες από ό,τι οι μη ισπανόφωνοι λευκοί να αναζητήσουν φροντίδα για ψωρίαση.

Η μελέτη αυτή θεωρείται σημαντική εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων για την ψωρίαση σε μη λευκούς πληθυσμούς.

Με βάση μερικές υπάρχουσες μελέτες, γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση είναι λιγότερο συχνή μεταξύ των μειονοτήτων, αλλά οι μειονότητες, ιδιαίτερα οι μαύροι, μπορεί να εμφανίζουν πιο σοβαρές μορφές. Επίσης, οι μειονότητες αναφέρουν χαμηλή ποιότητα ζωής λόγω της ψωρίασης σε σχέση με τους λευκούς, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ψωρίασης. Επιπλέον, οι μαύροι είναι περίπου 70% λιγότερο πιθανό να λάβουν βιολογικές θεραπείες απ’ ό,τι οι λευκοί, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Η ανομοιομορφία στη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης για την ψωρίαση δεν φαίνεται να εξηγείται εξ ολοκλήρου από τις φυλετικές/εθνοτικές διαφορές στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την ασφάλιση υγείας. Δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί υπάρχει αυτή η ανομοιογένεια και γιατί υπάρχουν ασθενείς που διστάζουν να λάβουν φροντίδα.

Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανισότητα, συμπεριλαμβανομένου του ασθενούς, του ιατρού ή των παραγόντων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αλλά από τη στιγμή που εντοπίζονται οι κύριες αιτίες της ανισότητας, μπορούμε να αναπτύξουμε μεθόδους για την αντιμετώπιση των αιτιών και τη μείωση των ανισοτήτων για τον έλεγχο της ψωρίασης.

Επειδή η ψωρίαση είναι επίμονη ασθένεια, η αντιμετώπιση των εξάρσεων και η διατήρηση της νόσου σε κατάσταση ύφεσης επιτυγχάνονται με εφαρμογή διαφόρων μεθόδων θεραπείας που μπορεί να συνδυάζουν τοπική αγωγή, φωτοθεραπεία, συστηματική θεραπεία και βιολογικούς παράγοντες. Το είδος του συνδυαστικού θεραπευτικού πρωτοκόλλου που θα προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος εξαρτάται από την σοβαρότητα της ψωρίασης, καθώς και από τις προτιμήσεις του ασθενή.

Βασικό ρόλο σε όλα τα θεραπευτικά σχήματα παίζει η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, που χρησιμοποιείται εκτενώς σε όλο τον κόσμο από τις μεγαλύτερες δερματολογικές κλινικές. Η έκθεση των ψωριασικών βλαβών στην φωτεινή ενέργεια επιταχύνει την απομάκρυνση των συμπτωμάτων της ψωρίασης και διατηρεί την ασθένεια σε ύφεση. Η εφαρμογή της φωτοθεραπείας γίνεται στο ιατρείο, είτε τοπικά στο δέρμα με την συσκευή Excimer Light, είτε σε όλο το σώμα με την καμπίνα Waldmann. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιλέγουν τη φωτοθεραπεία να την κάνουν στο σπίτι με την χρήση ειδικής φορητής συσκευής.

Δεδομένου ότι πρωταρχικός στόχος των ασθενών είναι η απαλλαγή των ορατών βλαβών από το δέρμα τους όσο το δυνατό σε συντομότερο χρόνο, μέσα σε πλαίσια αντικειμενικών προσδοκιών, είναι σαφές ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να ανταποκρίνονται με συνέπεια στην εφαρμογή της θεραπείας που τους προτείνει ο γιατρός ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

 

Comments are closed.